Hankkeesi voi kohdistua kahden tyyppiseen käyttäytymiseen. Ihanteellisesti, haluaisit vaikuttaa molempiin saavuttaaksesi mahdollisimmaan suuren vaikutuksen. Sillä, minkätyyppiseen käyttäytymiseen haluat vaikuttaa, on seurauksia sille, mitä työkaluja ja keinoja tarvitset hankkessasi (ks. Vaihe 8: Räätälöi keinovalikoimasi ja Vaihe 10: Sitouta kohderyhmäsi).
Kaksi eri käyttäytymistyyppiä ovat:
- Energiansäästöinvestoinnit: Nämä ovat kertaluonteisia toimia. Ne ovat selvästi tunnistettavia päätöksiä, joita yleensä edeltää jonkinlainen tiedon hankinta. Jos haluat vaikuttaa tällaiseen käyttäytymiseen, yrität vaikuttaa kohderyhmän päätöksiin, ja yleensä saada heidät investoimaan rahaa. Jos onnistut hankkeessasi, vaikutukset ovat varsin pysyviä, koska tehtyjä investointeja on vaikea perua. Ongelmana taas on, että investointeja ei voi kokeilla. Keskeisenä haasteena on siis onnistua alusta lähtien.
- Käyttötavat: Tällainen käyttäytyminen on tiedostamatonta ja osa ihmisten päivittäisiä rutiineja. Rutiinit ovat toistuvia tapoja, joita ei tarvitse joka kerta ajatella. Jos haluat vaikuttaa käyttötapoihin, pyrit kehittämään uusia rutiineja, kuten valojen tai laitteiden sammuttaminen tai lyhyemmät suihkut. Koska käyttötavat eivät ole tietoisia päätöksiä, niihin on vaikeampi vaikuttaa pelkästään tiedon avulla. Toisaalta, käyttötapojen muuttaminen ei edellytä rahanmenoa ja uusia tapoja voi kokeilla. Mutta uuden rutiinin vakiintumiseen menee aikaa, ja riskinä on, että uudet käyttötavat eivät jää pysyviksi. Keskeisenä haasteena on siis saada uudet käyttötavat pysyviksi.
On tietysti harmaita alueita, jotka saattavat olla rutiineja tai kertaluonteisia päätöksiä, esimerkiksi energiansäästölamppujen ostaminen tai termostaatin säätö, mutta jaottelu on hyödyllistä pitää mielessä.
Serial-ID:
12
- Login to post comments