Kuinka tehdä havainnointitutkimusta?

Havainnointitutkimus on menetelmä, jossa ihmisiä havainnoidaan heidän ’normaalissa’ ympäristössään ja tilanteissa, kuten työpaikalla, kotona jne. Se voi olla hyödyllistä jos ”tuhlailevan” energiankulutuksen syyt eivät ole selvillä. Havainnointi auttaa ymmärtämään ihmisten käyttäytymistä, tapoja, tarpeita ja sosiaalisia suhteita heidän ympäristössään. Havainnoimalla voit saada ainutlaatuista tietoa, koska sinun ei tarvitse tukeutua toisten sanallisiin tulkintoihin tilanteista vaan näet itse! Jos havainnointitutkimus onnistuu, voit saada runsaasti uusia ideoita ja arvokasta tietoa hankkeesi perustaksi.

Toimintaohjeita: 
  • Sinulla tulee olla lupa havainnoida valitsemassasi paikassa. Sinun tulee avoimesti kertoa tarpeistasi mutta varo häiritsemästä ihmisiä.
  • Sinun tulee itse kertoa itsestäsi havainnointipaikalla ja havainnoida siellä tapahtumia.
  • Kun havainnoit, tee muistiinpanoja mitä näe ja kuulet (kynä & paperia). Kirjoittamiesi muistiinpanojen lisäksi voit taltioida havaintojasi videokameralla tai nauhurilla (jos siihen on lupa).
  • Koeta pitää erossa ”roolisi” havainnoijana ja hankkeen johtajana. Kun olet kentällä, ennakkokäsitystesi ei tulisi vääristää havainnointeja. Kun olet havainnoimassa, tavoitteesi on vain havainnoida ympäristöä, tilanteita ja tapahtumia. Tämän jälkeen voit ”palata” rooliisi hankkeen johtajana ja yrittää ratkaista ongelmia yms. joita kohtasit kentällä.
  • Havainnoinnin jälkeen tulokset täytyy analysoida, jotta niistä saadaan kaikki informaatio hankkeesi käyttöön.
  • Havainnoimalla et ehkä saa kuitenkaan riittävästi tietoa kohteesta vaan ehkä joudut tekemään lisäksi haastatteluja, jotta ymmärtäisit syyt ihmisten käyttäytymiseen.
Missä tilanteissa se toimii?: 
  • Havainnointi sopii hyvin hankkeen suunnitteluvaiheeseen, kun haluat tutustua kohderyhmääsi ja heidän toimintaympäristöön.
  • Havainnointi on hyödyllistä myös myöhemmin hankkeen kehittelyssä, koska voit tällöin havainnoida kuinka hankkeesi ’etenee’ tietyissä paikoissa ja tilanteissa.
Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?: 
  • Vaikka tekisit kuinka pienimuotoista havainnointia, siihen menee paljon aikaa eikä ole varmaa saatko haluamaasi tietoa. Siksi sinun tulee harkita tarkkaan onko tämä oikea menetelmä tarpeisiisi.

Template / Checklist:

Opas ja tarkistuslista kenttähavaintojen tekemisen.