Vaihe 14: Kehitä oppiva kulttuuri

iStock_000007832203XSmall.jpgJokaisessa hankkeessa kohdataan uusia haasteita ja opitaan uutta. Voisi ajatella, että siinä oppii kuin itsestään. Kiinnittämällä huomiota oppimiseen voit kuitenkin vahvistaa organisaatiosi kykyä oppia toimimaan entistä paremmin sekä ymmärrystä siitä, miksi jotkut työtavat toimivat tai eivät toimi tietyssä ympäristössä.

On vaikea varata aikaa opittujen asioiden reflektointiin päivittäisten kiireiden keskellä. Kannattaa kuitenkin tietoisesti varata rauhallisiakin hetkiä hankkeen aikana ja sen päätyttyä. Jos maltat välillä istahtaa työkavereiden kanssa miettimään ja puimaan hanketta, se voi myös helpottaa päivittäisiä kiireitä.

Hankkeessa opitun pohdiskelu pitkin matkaa auttaa sinua tekemään oikea-aikaisia parannuksia. Hankkeen päätyttyä kannattaa pohdiskella, mitä siitä opittiin. Näin voit parantaa organisaatiosi työtapoja. Samalla organisaatiosi voi oppia, miten tulla vaikutusvaltaisemmaksi ja edistää laajempia, systeemitason muutoksia.

Toimintaohjeita: 

Varaa aikaa pohtiaksesi yhdessä työkavereidesi kanssa hankettanne ja sen tärkeimpiä opetuksia. Tee näin säännöllisesti hankkeen aikana (esimerkiksi tärkeiden virstanpylväiden yhteydessä). Varaa myös aikaa pohdintaan hankkeen päätyttyä - ennen kuin alat suunnitella seuraavaa!

1. Varaa käsille kaikki käytettävissä olevat hankeen arviointitulokset ja -havainnot.

2. Käytä työkalua Hankkeen sisäinen väliarviointi  hankkeen aikana järjestettäviin aivoriihiin.

3. Hyödynnä työkalua: Hankkeen sisäinen loppuarviointi hankkeen loputtua pidettävässä aivoriihessä. 

4. Hyödynnä näin saatua tietoa organisaatiosi työtapojen jatkuvaan parantamiseen.